Een onderzoeksproject over sociaal en community gedreven ondernemerschap en hoe de impact kan worden versterkt en vergroot. Sociaal en community ondernemerschap (SCO) bieden de belofte om dergelijke overgangen te katalyseren, aangezien zij sociale bottom-up initiatieven combineren met een focus op financieel levensvatbare bedrijfsmodellen. SCO vereist een faciliterend ecosysteem om zijn potentieel volledig te kunnen realiseren. Het project komt via gezamenlijke leerprocessen en nieuwe tools tot nieuwe inzichten.
Ondanks de ambities en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik, vormt de nadruk op individualisme en aandeelhouderswaarde in onze huidige samenleving ernstige belemmeringen op de voortgang van het realiseren van deze ambities. Om de broodnodige transities op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid en inclusie te bewerkstelligen, zijn systeemveranderingen nodig die stevig gebaseerd zijn op de beginselen van respect voor anderen en gemeenschapswaarden, en tegelijkertijd opereren onder marktvoorwaarden.
Sociaal en community ondernemerschap (SCO) bieden de belofte om dergelijke overgangen te katalyseren, aangezien zij sociale bottom-up initiatieven combineren met een focus op financieel levensvatbare bedrijfsmodellen. SCO vereist een faciliterend ecosysteem om zijn potentieel volledig te kunnen realiseren.
Vooralsnog is het onduidelijk op welke manier het ecosysteem voor SCO de opschaling van dergelijk ondernemerschap faciliteert of belemmert. Het is ook onduidelijk hoe dit ecosysteem door de ondernemers en stakeholders wordt beïnvloed om meer faciliterend te worden. Dit onderzoekprogramma gaat in op deze vragen.
Sociaal en community-gedreven ondernemingen (SCOs) komen met vernieuwende oplossingen voor lokale maatschappelijke problemen. Het opschalen van de impact van SCEs wordt bemoeilijkt door complexiteit, conflicterende belangen en tegenwerking door bestaande, grotere spelers. In dit project werken onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen met SCEs en belangrijke stakeholders. Het project komt via gezamenlijke leerprocessen en nieuwe tools tot nieuwe inzichten om impact te versterken en vergroten. Hierbij richt het zich specifiek op de energietransitie en op lokale zorg. Nieuwe inzichten worden vertaald naar concrete acties voor SCEs en stakeholders en het project ontwikkelt een leergang voor en met hen.
Het onderzoek sluit aan bij onderzoek van het Institutions for Open Societies platform Bottom-up Initiatives for Societal Change van de Universiteit Utrecht. Bovendien is een groot deel van de consortiumleden aangesloten bij de City Deal Impact Ondernemen.
VRAGEN?
kiamv@clicknl.nl
ORGANISATIE
KIA Maatschappelijk Verdienvermogen
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Wil jij af en toe een e-mail ontvangen met
daarin ontwikkelingen, cases en meer over maatschappelijke verdienvermogen?
MAATSCHAPPELIJK VERDIENVERMOGEN | 2024
VOLG ONS