ONDERZOEK

Verbeelding in Transities: Creatieve Kracht voor Maatschappelijke Verandering

Changemakers zoals jij zijn op zoek naar concrete oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven. Verbeelding helpt om de complexiteit beter te begrijpen en om nieuwe toekomstbeelden voorstelbaar en tastbaar te maken. Onderzoekers van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Gerrit Rietveld Academie, Inholland en de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken samen met partners in de stad hoe verbeelding kan helpen bij deze veranderingen, verbinding kan creëren en ons collectief oplossend vermogen kan vergroten.

Het doel is om in acht jaar een kennisbank op te bouwen over de verbinding tussen creatieve innovatie en maatschappelijk verdienvermogen.

Missiethema

Sociaal rechtvaardige transitie

Betrokkenen

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam

Penvoerder

Aspecten

Draagvlak
Organisatie van samenwerking

"Verbeelding kan je helpen om je verhaal zo over te brengen dat ook die ene in-de-weg-liggende stakeholder overstag gaat"

Verbeelding in de Praktijk

Wat houdt “verbeelding” dan precies in? En hoe kan zoiets ogenschijnlijks kinderlijk en zwevends jou helpen in het praktisch werken aan transities?

Verbeelding kantelt en opent nieuwe perspectieven, en creeërt draagvlak voor oplossingen en transitiepaden. Het kan je helpen om je verhaal zo over te brengen dat ook die ene in-de-weg-liggende stakeholder overstag gaat. Het kan ook leiden tot nieuwe oplossingsrichtingen uit onverwachte hoeken omdat methodes die gebruikmaken van verbeeldingskracht een beroep doen op alle betrokken stakeholders in een project.

Creatieve Methodieken als Sleutels tot Transitie

Binnen het project worden diverse creatieve methoden onderzocht en toegepast, waaronder:

  • Prototyping & design thinking: Oplossingen voor vraagstukken met tegenstrijdige belangen, vind je niet met een rechtlijnige aanpak. Met Design thinking ligt de focus op het verbeelden van het mogelijke en hoe je daar komt.
  • Participatory Design: een benadering waarbij onderzoekers samen met betrokkenen het onderzoek uitvoeren, waardoor het relevanter en inclusiever wordt.
    Meer weten over participatory design? Lees ons artikel hierover.
  • Emotienetwerken: een gespreksmethode die deelnemers uitnodigt om gevoelens rond alledaagse cultuurverschijnselen te delen en te bespreken.
  • Civic Interaction Design: richt zich op de interactie tussen mensen en de stedelijke omgeving, met aandacht voor digitale media.

Verbeeldingswerkplaatsen

Een belangrijk onderdeel van het project zijn de verbeeldingswerkplaatsen, waar creatieve methoden worden getest en ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Werk in Beeld: een initiatief waarbij niet-digitale en niet-talige methoden worden ingezet om werkzoekenden te begeleiden naar passend werk.
  • OBA NEXT: een project dat onderzoekt hoe creatieve methoden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een inclusieve bibliotheek van de toekomst.

Deze werkplaatsen fungeren als proeftuinen waarin onderzoekers, ontwerpers en beleidsmakers samenwerken aan innovatieve oplossingen.

Onderzoek en Reflectie

Het Meertens Instituut en het AMS Institute begeleiden twee postdocs die zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek doen naar de effectiviteit van de creatieve methoden. Door observatie en interventie wordt inzicht verkregen in hoe deze methoden bijdragen aan inclusieve participatie en maatschappelijke verandering.

Toekomstperspectief

Met een looptijd tot 2030 streeft Verbeelding in Transities naar een duurzame verankering van creatieve methoden in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Door het opzetten van een kennisinfrastructuur wordt gewerkt aan een toekomst waarin verbeeldingskracht centraal staat in transities.

Voor meer informatie en updates over het project, bezoek de projectpagina van het Centre of Expertise Creative Innovation.

 

Dit is ook interessant

ONDERZOEK
Verbeelding in Transities: Creatieve Kracht voor Maatschappelijke Verandering
ONDERZOEK
De toekomst van stedelijke snelwegen: Doorreisroute wordt leefbare omgeving

Hoe transformeer je bestaande stedelijke snelwegzones tot levendige en duurzame gebieden? Daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals het overkappen van snelwegen om geluidsoverlast te verminderen, meer groen toe te voegen, of multifunctionele zones te creëren die zowel mobiliteit als leefkwaliteit ondersteunen.

ONDERZOEK
Diep Leren: om transities te versnellen

 Het “Stepping Out”-onderzoeksproject onder leiding van Paul Chan onderzoekt innovatieve strategieën om diep transdisciplinair en interprofessioneel leren te bevorderen.

ONDERZOEK
Diepte-investeren: nodig voor échte verandering

Deep Transition Lab (DT-Lab) onderzoekt hoe een investerings-proces kan worden ingericht op het bevorderen van transities.

ONDERZOEK
Integrale Aanpak voor Zoetwaterbeheer in de Zuidwestelijke Delta

Onderzoeksproject ‘STURDI-Water: Opslag, Verbetering, Hergebruik en Distributie van Water in regionale samenwerkingsverbanden’ gaat van start. Lees hier meer.

ONDERZOEK
Verantwoorde opschaling van data-gedreven benaderingen

Opschaling van digitale technologie is problematisch: innovaties moeten worden geïmplementeerd in specifieke organisatorische contexten, waardoor een one-size-fits-all-diffusie onmogelijk is.  Lees meer over dit NWO-onderzoek.