Changemakers zoals jij zijn op zoek naar concrete oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven. Verbeelding helpt om de complexiteit beter te begrijpen en om nieuwe toekomstbeelden voorstelbaar en tastbaar te maken. Onderzoekers van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Gerrit Rietveld Academie, Inholland en de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken samen met partners in de stad hoe verbeelding kan helpen bij deze veranderingen, verbinding kan creëren en ons collectief oplossend vermogen kan vergroten.
Het doel is om in acht jaar een kennisbank op te bouwen over de verbinding tussen creatieve innovatie en maatschappelijk verdienvermogen.
Visual: Flatland Agency
Draagvlak
Organisatie van samenwerking
Wat bedoelen we met “verbeelding”?
Verbeelding kantelt perspectieven en creëert ruimte voor nieuwe manieren van denken en doen. Het maakt het mogelijk om gezamenlijk betekenis te geven aan verandering en om samen te zoeken naar oplossingen (of oplossingsrichtingen) voor de toekomst. Door verbeelding kunnen verschillende ervaringen en ideeën samenkomen, waardoor verrassende inzichten en oplossingen ontstaan – ook uit onverwachte hoek. Het versterkt onderlinge betrokkenheid en maakt samenwerking vanzelfsprekender, waardoor verandering op gang kan komen.
Foto: Monique Kooijmans
Binnen het project worden diverse creatieve methoden onderzocht en toegepast, waaronder:
Foto 1: Monique Kooijmans
Foto 2: DSS
Een belangrijk onderdeel van het project zijn de verbeeldingswerkplaatsen, waar creatieve methoden worden getest en ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn:
Deze werkplaatsen fungeren als proeftuinen waarin onderzoekers, ontwerpers en beleidsmakers samenwerken aan innovatieve oplossingen.
Onderzoek en Reflectie
Het Meertens Instituut en het AMS Institute begeleiden twee postdocs die zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek doen naar de effectiviteit van de creatieve methoden. Door observatie en interventie wordt inzicht verkregen in hoe deze methoden bijdragen aan inclusieve participatie en maatschappelijke verandering.
Toekomstperspectief
Met een looptijd tot 2030 streeft Verbeelding in Transities naar een duurzame verankering van creatieve methoden in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Door het opzetten van een kennisinfrastructuur wordt gewerkt aan een toekomst waarin verbeeldingskracht centraal staat in transities.
Voor meer informatie en updates over het project, bezoek de projectpagina van Verbeelding in Transities.
Hoe transformeer je bestaande stedelijke snelwegzones tot levendige en duurzame gebieden? Daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals het overkappen van snelwegen om geluidsoverlast te verminderen, meer groen toe te voegen, of multifunctionele zones te creëren die zowel mobiliteit als leefkwaliteit ondersteunen.
VRAGEN?
kiamv@clicknl.nl
ORGANISATIE
KIA Maatschappelijk Verdienvermogen
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Wil jij af en toe een e-mail ontvangen met
daarin ontwikkelingen, cases en meer over maatschappelijke verdienvermogen?
MAATSCHAPPELIJK VERDIENVERMOGEN | 2024
VOLG ONS