ONDERZOEK

De toekomst van stedelijke snelwegen: Doorreisroute wordt leefbare omgeving

De auto heeft het gezicht van Nederland veranderd. Waar in de jaren ’60 steden nog losse eilanden waren, ontstond met de opkomst van de auto een hecht netwerk van wegen dat het land aan elkaar reeg. Nederland werd een netwerk van steden verbonden door snelwegen. Stedelijke uitbreidingen werden steeds vaker rondom die snelwegen gepland: nieuwe woonwijken, stadions, megawinkels en woonboulevards verschenen aan weerszijden van de grote wegen, allemaal gebouwd op de logica van gemakkelijke bereikbaarheid met de auto.

In de jaren ’90 zette deze trend zich voort met de ontwikkeling van grootschalige Vinex-wijken. De woningbouwopgave werd aangepakt door nieuwbouwwijken neer te zetten, vaak grenzend aan snelwegen, om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze bestaande infrastructuur.. Tegelijkertijd veranderde het maatschappelijke besef nauwelijks: de focus bleef liggen op mobiliteit en economische baten. Klimaat, gezondheid en ruimtelijke kwaliteit waren ondergeschikt.

Missiethema

Gezonde leefomgeving

Betrokkenen

TU Delft, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NEPROM, Ministerie van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, VDM, Gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en meer

Penvoerder

TU Delft

Aspecten

Regionale inbedding
Organisatie van samenwerking
Meten en financieren
Instituties en governance

De hedendaagse opgave

Vandaag de dag staan we opnieuw voor een woningbouwopgave. Nederland is, in tegenstelling tot wat rond 2000 werd gedacht, allerminst ‘af’. De eisen zijn echter veranderd: klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en leefbaarheid zijn nu minstens zo belangrijk als economische baten. Maar deze maatschappelijke waarden kunnen ook tot economische schade leiden. De uitdaging is om stedelijke snelwegzones opnieuw vorm te geven: niet als barrières, maar als aantrekkelijke plekken om te wonen, werken en leven.

Het project Stedelijke Snelwegen en Ruimtelijke Ontwikkeling (SSRO) onderzoekt precies deze omslag. Hoe transformeer je bestaande stedelijke snelwegzones tot levendige en duurzame gebieden? Daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals het overkappen van snelwegen om geluidsoverlast te verminderen, meer groen toe te voegen, of multifunctionele zones te creëren die zowel mobiliteit als leefkwaliteit ondersteunen.
Cruciaal daarbij is een andere manier van denken. Vroeger draaide het om de business case: wat levert een project financieel op? Nu verschuift de aandacht naar de value case: welke maatschappelijke waarde creëren we? Denk aan gezondere bewoners, lagere zorgkosten, hogere vastgoedwaarden, of betere sociale cohesie. Maar deze baten vallen vaak uiteen over verschillende partijen – van zorgverzekeraars tot particuliere huiseigenaren – die niet altijd vanaf het begin bij projecten betrokken zijn.

De SSRO Methodiek

 

Het project doorliep samen met stakeholders 4 stappen:

1. Waardendiscussie: Stakeholders uit de gebieden (bewoners, gemeenten, projectontikkwelaars, etc) bespraken samen bestaande en gewenste toekomstige waarden voor de snelwegzone. Elke waarde kreeg een annotatie: d.m.v. stoplichtkleuren werd aangeduid of de waarde voldoende of onvoldoende was vertegenwoordigd in het gebied. O.b.v. de workshop zijn amibities geformuleerd voor het onderzoek.

2. Ontwerpend onderzoek: Verschillende ontwerpbureaus hebben een visie gemaakt voor de snelwegzones op basis van de opgehaalde waardes. Het doel was om deze visies prikkelend en toekomstgericht te maken, om zo stof tot nadenken en discussie te bieden.

3. Vervolgens ging een economisch adviesbureau de visies doorlichten op (financiële) haalbaarheid. Op deze manier konden de kosten en baten van ingrepen op bepaalde waarden in het gebied doorgesproken worden met stakeholders.

4. De opgehaalde resultaten van het onderzoek worden breed uitgedragen, bijvoorbeeld via het platform Delta Metropool.

Wat kunnen Changemakers hiervan leren?

Voor Change Makers die werken aan maatschappelijke transities, zijn er waardevolle lessen te trekken uit dit project:

  • Investeer in draagvlak: Politiek, bewoners en stakeholders moeten zich herkennen in de ambities. Gebruik verbeeldingskracht: zet ontwerpers in, maak plannen invoelbaar met krachtige visuals. We schreven eerder al dit artikel over het benutten van verbeeldingskracht in transities.
  • Ga voorbij de business case: Breng ook niet-financiële waarden systematisch in beeld. Gezondheid, duurzaamheid en welzijn zijn minstens zo belangrijk. Het is mogelijk om deze waarden kwantitatief te benaderen en mee te nemen in kosten-baten-analyses voor een holistische “value case”.
  • Werk silo-overstijgend: Zorg, woningbouw, mobiliteit, klimaat – deze domeinen zijn bij (regionale) overheden vaak gescheiden georganiseerd. Succesvolle gebiedsontwikkeling vraagt om samenwerking tussen deze werelden. Ter illustratie: in gebiedsontwikkeling rekening houden met een gezonde leefomgeving voor bewoners vereist input van zowel gezondheidsexperts als stedenbouwkundigen.
  • Begin vroeg met stakeholdermapping: Bepaal in een vroeg stadium wie potentiële baathebbers zijn, ook buiten de gebruikelijke partijen. Denk aan zorgverzekeraars (een gezondere leefomgeving dient als preventieve zorg), woningcorporaties en onderwijsinstellingen.
  • Werk iteratief: Stakeholderbetrokkenheid is geen eenmalige stap aan het begin van het project. Organiseer meerdere momenten van feedback en bijstelling.

Ook biedt dit project een belangrijke les voor onderzoekers: Zorg voor continuïteit. Als onderzoeker wil je dat je resultaten in de praktijk terecht komen. Richt daarom vanaf het begin structuren in die ook na afloop van het project blijven bestaan, zoals een kennisplatform of community of practice. Op deze manier heeft het SSRO project zich een weg weten te wurmen in nieuwe beleidsdocumenten voor stedelijke gebiedsontwikkeling. Het zet nu een volgende stap als kennisplatform voor verdere ontwikkeling en kennisdeling met partijen die vergelijkbare opgaven hebben.

Met de aanpak van SSRO kunnen stedelijke snelwegen veranderen van harde grenzen in nieuwe kansen. Niet alleen voor mobiliteit, maar voor wonen, gezondheid, klimaatadaptatie en maatschappelijke waardecreatie.

Dit is ook interessant

ONDERZOEK
De toekomst van stedelijke snelwegen: Doorreisroute wordt leefbare omgeving

Hoe transformeer je bestaande stedelijke snelwegzones tot levendige en duurzame gebieden? Daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals het overkappen van snelwegen om geluidsoverlast te verminderen, meer groen toe te voegen, of multifunctionele zones te creëren die zowel mobiliteit als leefkwaliteit ondersteunen.

ONDERZOEK
Diep Leren: om transities te versnellen

 Het “Stepping Out”-onderzoeksproject onder leiding van Paul Chan onderzoekt innovatieve strategieën om diep transdisciplinair en interprofessioneel leren te bevorderen.

ONDERZOEK
Diepte-investeren: nodig voor échte verandering

Deep Transition Lab (DT-Lab) onderzoekt hoe een investerings-proces kan worden ingericht op het bevorderen van transities.

ONDERZOEK
Integrale Aanpak voor Zoetwaterbeheer in de Zuidwestelijke Delta

Onderzoeksproject ‘STURDI-Water: Opslag, Verbetering, Hergebruik en Distributie van Water in regionale samenwerkingsverbanden’ gaat van start. Lees hier meer.

ONDERZOEK
Verantwoorde opschaling van data-gedreven benaderingen

Opschaling van digitale technologie is problematisch: innovaties moeten worden geïmplementeerd in specifieke organisatorische contexten, waardoor een one-size-fits-all-diffusie onmogelijk is.  Lees meer over dit NWO-onderzoek.

ONDERZOEK
Aan vertrouwen moet je bouwen

Deze uitdaging heeft Barbara Koole in haar proefschrift onder handen genomen. In dit artikel lees je meer over wat vertrouwen is en strategieën om deze te vergroten.