Digitalisering, duurzaamheid, toekomstbestendige steden. Dit soort trends staan dagelijks in de krant, omdat ze een grote impact hebben op onze welvaart en ons welzijn. Maar nieuwe trends vragen om nieuwe vormen van samenwerking. De TNO-methodiek Orchestrating Innovation, rich zich op het vormgeven en stimuleren van samenwerking op het gebied van innovatie tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven. Samenwerken aan innovatie is altijd een uitdaging. De kans is groot dat deelnemers tegenstrijdige belangen hebben. Als ze niet tot overeenstemming komen, kan de samenwerking mislukken.
Bij orchestrating innovation doorloop je vier fases:
Fase 1 – strategie bepalen – Analyseren van de uitdagingen en het formuleren van een strategie voor verandering. Orchestrators brengen in kaart wie te betrekken en hoe te financieren. Er ontstaat een helder beeld van de gemeenschappelijke uitdaging. En de contouren van de oplossing(en) worden zichtbaar.
Fase 2 – verbinden en vormgeven – Verbinden van relevante partijen uit het ecosysteem, afwegen van belangen en de bereidwilligheid om te veranderen. Om daarmee detail aan te brengen in de strategie en planning uit fase 1. De betrokken partijen komen hier tot een go/no-go moment.
Fase 3 – aansturen – Vormgeven van initiatief door:
Fase 4 – bijsturen – Monitoren en analyseren van de werking van het ecosysteem en de voortgang van het innovatiedoel. Op basis van analyses kan je bijsturen. Geen traject is immers hetzelfde, ecosystemen werken niet altijd zoals verwacht en ontwikkeling staat nooit stil.
TNO Vector is het nieuwe “Centre for Societal Innovation and Strategy”. TNO Vector biedt handelingsperspectief aan publieke en private partijen voor de grote maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen van onze tijd. Op hun website kun je meer lezen over orchestrating innovation.
Bekijk hieronder de podcast van Erasmus Centre for Entrepreneurship die een speciale aflevering heeft gemaakt over orchestrating innovation:
Besluitvorming vindt plaats binnen een bepaalde governance: het samenspel tussen organisaties, beslissers, beslisprocessen, wetgeving en richtlijnen. De maatschappelijke transities vragen om aanpassingen in dit samenspel. Adaptive governance is de methode om deze aanpassingen te doen.
Met reflexieve evaluatie kun je samen met de betrokken stakeholders tijdens het traject expliciet leren. Gedurende het proces denk je bovendien samen na over het vergroten van de impact. Lees meer over deze methode in dit artikel.
VRAGEN?
kiamv@clicknl.nl
ORGANISATIE
KIA Maatschappelijk Verdienvermogen
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Wil jij af en toe een e-mail ontvangen met
daarin ontwikkelingen, cases en meer over maatschappelijke verdienvermogen?
MAATSCHAPPELIJK VERDIENVERMOGEN | 2024
VOLG ONS