Binnen een fieldlab worden nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen geëxperimenteerd door kennisinstellingen, bedrijven en andere regionale organisaties. Hoewel er innovaties worden ontwikkeld, blijkt het vaak lastig om deze op grote schaal toe te passen, waardoor het bewijs voor hun impact op het maatschappelijk verdienvermogen nog moeilijk te leveren is. Het onderzoeksproject Fieldlab@Scale brengt de mechanismen voor het gezamenlijk experimenteren in kaart. Ze ontwikkelen op basis van deze inzichten een instrumentarium en opleidingsprogramma voor fieldlabs.
Maatschappelijke missies op het gebied van gezondheid, landbouw, industrie en infrastructuur vereisen dat verschillende belanghebbenden gezamenlijk innovatieve oplossingen ontwikkelen en implementeren. In Nederland zijn fieldlabs recentelijk naar voren gekomen als een veelbelovende nieuwe vorm van collaboratieve innovatie voor het ontwikkelen en testen van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Fieldlabs zijn collectieve ruimtes voor gezamenlijke experimenteren met nieuwe technologieën die regionale belanghebbenden – bedrijven, kennisinstellingen, en andere (publieke) organisaties om innovatieve oplossingen na te streven. Deze collectieve ruimten kunnen fysiek of digitaal zijn en betrekking hebben op gedeelde infrastructuren en middelen voor het ontwikkelen en testen van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Fieldlabs worden snel een aantrekkelijke vorm van samenwerking en trekken innovatiesubsidies aan in de Smart Industry en andere domeinen, met name in de landbouw, infrastructuur en gezondheid, met € 352 miljoen aan voornamelijk publieke financiering geïnvesteerd in Nederlandse Smart Industry fieldlabs alleen al.
Binnen een fieldlab experimenteren kennisinstellingen, bedrijven en andere regionale organisaties met nieuwe oplossingsrichtingen voor maatschappelijke problemen. De innovaties die zo ontwikkeld worden blijken echter vaak moeilijk schaalbaar waardoor de impact op het maatschappelijke verdienvermogen nog moeilijk aan te tonen is. In het Fieldlab@Scale project doet het interdisciplinair consortium onderzoek naar het opschalen van missiegedreven innovaties door fieldlabs in verschillende domeinen: smart industry, gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur. Samen met beleidsmakers, regionale netwerkorganisaties, fieldlabs en hun achterliggende organisaties brengen Fieldlab@Scale de mechanismen voor het gezamenlijk experimenteren in kaart. Ze ontwikkelen op basis van deze inzichten een instrumentarium en opleidingsprogramma voor fieldlabs.
VRAGEN?
kiamv@clicknl.nl
ORGANISATIE
KIA Maatschappelijk Verdienvermogen
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Wil jij af en toe een e-mail ontvangen met
daarin ontwikkelingen, cases en meer over maatschappelijke verdienvermogen?
MAATSCHAPPELIJK VERDIENVERMOGEN | 2024
VOLG ONS