Duurzaam ondernemerschap is belangrijk voor realiseren van innovaties die maatschappelijke en technologische transities kunnen versnellen. Duurzame startende en groeiende bedrijven hebben meer vrijheid dan gevestigde bedrijven om out-of-the-box oplossingen te ontwikkelen en te verspreiden, maar Nederland blijft achter in duurzaam ondernemerschap. Het ESMEE-onderzoeksproject beoogt inzicht te geven in de voorwaarden en beperkingen van duurzaam ondernemerschap op regionaal niveau. ESMEE staat voor ‘Maatschappelijke Missies mogelijk maken met Ecosystemen voor Ondernemerschap’.
De Nederlandse overheid probeert maatschappelijke en technologische transities te versnellen door zich te richten op de ontwikkeling van technologische en maatschappelijke innovaties. Duurzaam ondernemerschap is hierbij een belangrijke bron voor het realiseren van innovaties en regelingen die economische, sociale en ecologische doelstellingen in evenwicht houden. Duurzame startende en groeiende bedrijven hebben meer vrijheid dan gevestigde bedrijven om out-of-the-box oplossingen te ontwikkelen en te verspreiden. Nederland blijft echter achter in duurzaam ondernemerschap via start-ups en scale-ups, wat betekent dat het creatieve potentieel wordt onderbenut om tot nieuwe oplossingen voor maatschappelijke missies te komen.
In Amsterdam bijvoorbeeld, de meest productieve startup-regio van het land, wordt slechts 7,1% van alle startups als duurzaam beschouwd, waarmee het op de 20ste plaats staat van de meest prominente startup-regio’s ter wereld. De wereldwijde top duurzame startup-regio, Boston, heeft een aandeel van 14,4%.
Het realiseren van maatschappelijke missies vereist radicale innovaties door ondernemers. Het ESMEE project vergaart inzicht in regionale ecosystemen voor duurzaam ondernemerschap. Met een data-en-dialoog gedreven ecosysteembenadering verbetert dit onderzoeksproject missiegedreven innovatiesystemen. Dit doet het project aan de hand van wetenschappelijke analyse van de mechanismen van ecosysteemontwikkeling, en de relaties tussen duurzaam ondernemerschap en maatschappelijke missies. Samen met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen ontwerpt en ontwikkelen ze een wetenschappelijk gevalideerde diagnose en evaluatie van ecosysteemontwikkeling.
VRAGEN?
kiamv@clicknl.nl
ORGANISATIE
KIA Maatschappelijk Verdienvermogen
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Wil jij af en toe een e-mail ontvangen met
daarin ontwikkelingen, cases en meer over maatschappelijke verdienvermogen?
MAATSCHAPPELIJK VERDIENVERMOGEN | 2024
VOLG ONS